Abdijavonden - Lezing

 

inleider

Palmyre Oomen

 

titel

‘Doet God ertoe?’

 

waar

Abdijkerk Achelse Kluis

 

wanneer

maandag 21 september 2009
20:00 uur tot 21:00 uur

   

voorafgaand: 19:30 uur gezongen dagafsluiting - completen

Doet God ertoe? Is God werkzaam in de wereld? Vragen die de kern van het geloof raken, want een God die niet op een of andere manier verschil uitmaakt in de wereld, is immers nauwelijks te onderscheiden van géén God.
Maar hoe kun je niet alleen zéggen, maar ook dénken dat er sprake is van een werking van het Goddelijke in de wereld? Niets in de wereld zoals de wetenschap die schetst of in de dagelijkse wereld om ons heen lijkt toch te wijzen op een invloed van God? En toch ook zeker de vele, altijd te vele, gebeurtenissen van ernstig lijden niet? Hoe rijmt Gods invloed daar dan mee?

In haar lezing zal prof. Palmyre Oomen op deze vragen ingaan en schetsen hoe het denken van de Engels-Amerikaanse wetenschapper en ‘proces’filosoof Alfred North Whitehead ons denken kan helpen vlot trekken waar het gaat om een God die werkzaam is in onze wereld en in ons persoonlijk leven.

Prof. dr. Palmyre M.F. Oomen (°1948) is een van de Nederlandse theologen die op zoek is naar een nieuw denken dat God en onze wereld voluit op elkaar betrekt. ‘Van huis uit’ een exacte wetenschapper (wiskundig bioloog), studeerde ze vervolgens theologie en filosofie, en schreef ze een proefschrift over de betekenis van Whiteheads filosofie voor een theologie van Gods handelen.
Ze is aan de Radboud Universiteit Nijmegen senior onderzoeker van het Heyendaal Program on Theology and Science, en bijzonder hoogleraar Wijsbegeerte vanwege de Radboudstichting aan de Technische Universiteit Eindhoven.

 (terug naar Abdijavonden) 

naar het begin van de pagina

bijgewerkt op 12 december 2010