Abdijavonden - Lezing

 

inleider

Zr. Jeanne Devos

 

titel

‘De kracht van een bevrijdende boodschap’

 

waar

Abdijkerk Achelse Kluis

 

wanneer

maandag 12 oktober 2009
20:00 uur tot 21:00 uur

   

voorafgaand: 19:30 uur gezongen dagafsluiting - completen

In haar kinderjaren en later ook in de jeugdbeweging ontwikkelde Jeanne Devos een sterk rechtvaardigheidsgevoel en de zorg om minderbedeelden. Er was ook de overtuiging dat ze daar iets moest aan doen. India heeft haar altijd aangetrokken. Ze werkte er eerst met gehandicapten, in een doven- en blindenschool, en werd getroffen door allerlei mistoestanden waarvan de zwaksten in de samenleving het slachtoffer waren. Vooral meisjes die ingehuurd werden voor huishoudelijk werk, trokken haar aandacht.
Stilaan leerde ze ook het evangelie ontdekken als een bevrijdende boodschap. Jezus is niet komen zeggen dat we matrassen aan de armen moeten uitdelen. Zijn boodschap luidt: ‘Sta op en ga.’ Het werd het leidmotief van Jeanne Devos. Ze putte er de kracht uit om onderdrukten weer rechtop te laten lopen en om te werken aan structurele oplossingen.

Jeanne Devos (1935) is een Belgische zuster die zich inzet voor de armen in de sloppenwijken van Bombay, India. Ze stichtte er de ‘National Domestic Workers Movement’, een beweging die opkomt voor de rechten van huispersoneel. Voor haar werk kreeg ze in 2000 een eredoctoraat aan de Katholieke Universiteit Leuven en in 2005 werd ze genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Recent was ze nog een van de kansmakers op de titel ‘Grootste Belg’.

 (terug naar Abdijavonden) 

naar het begin van de pagina

bijgewerkt op 03 september 2012