Abdijavonden - Lezing

`
 

inleider

Peter Vermaat

 

titel

‘Francesco, het verhaal over een middeleeuwer’

 

waar LET OP

Sint-Laurentiuskerk van Hamont-centrum

 

wanneer

maandag 30 november 2009

   

20:00 uur

Francesco leefde in de middeleeuwen. Een wonderlijke wereld, met zijn feodale rijke kerk, met zijn armoedebewegingen en boetepredikers: Waldenzen, Albigenzen, Katharen, de armen van de straat. Ketters volgens de kerk. Wie toen de armoede predikte, was verdacht en werd beschuldigd van ketterij. Niet Francesco! Wist hij de armoede beweging te integreren binnen de kerk? Of heeft hij zich laten inkapselen? Hoe dan ook ... zijn optreden heeft velen geÔnspireerd.
De middeleeuwen, een wonderlijke wereld, met zijn stedenoorlogen en kruistochten, met zijn strijd tussen paus en keizer. Wat wilde Francesco in die wereld? Was hij een dwaas? Een heilige? Een bezetene? Een revolutionair? Of niets van dat al ...?

Zoveel mogelijk trouw aan de historie vertelt Peter Vermaat over Francesco, een door en door middeleeuws mens die ons zowel fascineert als afschrikt. Deze theatrale voorstelling wil een eerste kennismaking zijn met Franciscus van Assisi.

Peter Vermaat is verteller, theatermaker en theoloog. In zijn vertellingen en theaterproducties laat hij zich inspireren door verhalen uit de grote spirituele tradities. Met de productie ‘Francesco’ brengt hij ons het verhaal van Franciscus van Assisi.
Peter Vermaat is een grote naam uit de Nederlandse vertelkunst. Met zijn optreden willen we een feestelijk tintje geven aan de 10de jaargang van ‘Abdijavonden in de Achelse Kluis’.

Uit respect voor de cisterciŽnzertraditie en om theatertechnische redenen, zal deze voorstelling uitzonderlijk niet in de abdijkerk van de Sint-Benedictusabdij plaatsvinden, maar wel in de Sint-Laurentiuskerk van Hamont-centrum.
Inkom: € 8


 (terug naar Abdijavonden) 

naar het begin van de pagina

bijgewerkt op 12 december 2010