Abdijavonden - Lezing

 

inleider

Suzanne van der Schot

 

titel

‘Moeilijk te geloven’

 

waar

Abdijkerk Achelse Kluis

 

wanneer

maandag 1 maart 2010
20:00 uur tot 21:00 uur

   

voorafgaand: 19:30 uur gezongen dagafsluiting - completen

Na maandenlange zwerftochten door India, Indonesië en China weet de dan dertigjarige Suzanne van der Schot het zeker: ze wil een leven dat niet alleen maar bestaat uit werken, rekeningen betalen, sociale verplichtingen en te hoge hypotheeklasten. Ze besluit in te treden in een klooster in het hartje van Parijs, waar ze de rust en stilte hoopt te vinden die deze moderne tijd zo ontbeert.
In de maanden die volgen, leert ze de wetten van het kloosterleven kennen en ervaart ze de grote kracht van de Bijbelverhalen en de waarde van haar verbondenheid met haar medezusters. Ze voelt zich thuis in deze duidelijk gestructureerde omgeving.
Maar haar ouders en vrienden begrijpen er niets van. Stilaan begint ze aan haar keuze te twijfelen: is ze echt bereid om voor altijd haar ‘gewone’ leven op te geven? Nooit meer een vriendje, nooit meer naar het café? Nooit meer haar rode jurk aan?

Suzanne van der Schot (°1973) studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam.
Na haar afstuderen vertrok ze voor een jaar naar India om daar te werken in een huis voor straatkinderen. Terug in Nederland ging zij Nederlands geven aan een middelbare school in Amsterdam-Oost.
Door een vriendje was zij tijdens haar studie in de katholieke kerk terechtgekomen en in India was het verlangen naar een religieus leven gewekt. Dit leidde ertoe dat zij in 2003 intrad in de kloosterorde van de Fraternités Monastiques de Jérusalem te Parijs.
Na een jaar keerde zij terug naar Amsterdam. Daar is zij nu weer werkzaam als docent Nederlands.
Over het kloosterleven in Parijs schreef zij het boek Moeilijk te geloven – Leven in een klooster in Parijs (2006).
In haar nieuwste boek: De minnaar, de monnik en de rebel (2009) beschrijft ze hoe ze haar leven buiten het klooster hervatte. Het boek is bestemd voor iedereen die nieuwsgierig is naar zijn of haar eigen geloof en naar de plek die het kan innemen in het moderne bestaan.

 (terug naar Abdijavonden) 

naar het begin van de pagina

bijgewerkt op 12 december 2010