Abdijavonden - Lezing

 

inleider

Jan de Cock

 

titel

‘Hotel Prison, het verhaal van een tralie-trotter’

 

waar

Abdijkerk Achelse Kluis

 

wanneer

maandag 14 maart 2011
20:00 uur tot 21:00 uur

   

voorafgaand: 19:30 uur gezongen dagafsluiting - completen

Jan De Cock trok de wereld rond, van gevangenis naar gevangenis, op zoek naar het leven achter de tralies. Bij temperaturen schommelend tussen +45 tot -25 graden, door steppe en woestijn, per boot of per fiets, zocht hij de gevangenen op. Hij ontmoette kruimeldieven, zakkenrollers en vliegtuigkapers en deelde de cel gedurende dagen of weken met muzikanten en acteurs, met huurmoordenaars en moeders die eten stalen voor hun kinderen. Hij vertoefde te midden van tbc- en aidspatiënten en leefde er in het gezelschap van ratten en vlooien, hagedissen en sprinkhanen.
Over zijn belevenissen schreef hij de bestseller ‘Hotel Prison, de wereldreis van een tralie-trotter’. In Achel brengt hij ons zijn verhaal in de hoop dat het lied van gevangenen ons tot vrijere mensen mag stemmen.

Hoe vieren Russen hun vrijlating? Hoe vrolijk is nieuwjaarsnacht als je medegevangene sterft? Hebben eskimo’s een iglogevangenis? Hoeveel weegt een ketting tussen de voeten van een ter dood veroordeelde in Bangkok? Hoe krijg je duizend gevangenen stil in India? Wie maakten de kostuums voor de films The Lord of the Rings? Hoeveel mensen kunnen er in een cel van 10 vierkante mater in Haïti? Hoe raak je in Australië zwanger achter tralies? In welke gevangenis vind je een kleuterschool?
 

 (terug naar Abdijavonden) 

naar het begin van de pagina

bijgewerkt op 24 januari 2011