Abdijavonden - FILM

 

 

extra Abdijavond
in samenwerking met Lions-Club Overpelt

 

titel

"Des hommes et des dieux" van Xavier Beauvois

 

waar

cultureel centrum Dommelhof, Toekomstlaan 5 te 3910 Neerpelt

 

wanneer

woensdag 23 februari 2011,  20:15 uur

 

Aangezien het aantal plaatsen in Dommelhof beperkt is en we heel wat belangstelling voor deze film verwachten, raden wij u aan tijdig te reserveren.
Dat kan telefonisch op het nummer 0032 (0)11 80 50 02 (werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur) of per e-mail: dommelhof@limburg.be

De toegangsprijs bedraagt € 6.

Scenario
Een klooster, ergens hoog in de Maghrebijnse bergen tijdens de jaren ’90. Acht Franse monniken leven er in harmonie met hun islamitische dorpsgenoten.
Terreur en geweld nemen echter langzaam maar zeker de bovenhand in de regio. Ondanks het toenemende gevaar dat hen omringt, groeit de vastberadenheid onder de monniken om te blijven.
Wanneer ze besluiten om enkele gewonde terroristen te behandelen - één monnik is immers arts -, reageren de autoriteiten furieus en zetten hen onder druk om terug te keren naar Frankrijk.
Gebaseerd op waar gebeurde feiten, die door de Franse overheid lange tijd in de doofpot zijn gestopt.

Persstemmen
KnackFocus:
Eerder showde Xavier Beauvois al zijn talent met het aidsdrama ‘N’oublie pas que tu vas mourir (1995)’ maar nu lijkt zijn internationale moment de gloire pas écht aangebroken.
Zijn vijfde langspeelfilm ‘Des hommes et des dieux’ toont immers niet alleen een regisseur die zijn complexe materiaal volledig beheerst. Dit in Cannes met de Zilveren Palm bekroonde docudrama boogt immers ook op een exquise cast die ontroert zonder in acteernummertjes te vervallen… Wat begint als een semidocumentair verslag van hun dagelijkse bezigheden en rituelen, zie je dan ook gestaag uitgroeien tot een ascetisch verpakt staaltje spirituele suspense en existentiële tragiek. Climax is daarbij de aangrijpende maar asentimentele scène waarin de paters elkaar en hun aardse bestaan stilzwijgend adieu zeggen door zich samen een glaasje wijn en wat muziek uit Tsjaikovski’s Zwanenmeer te permitteren.

Humo:
Wanneer de acht aan tafel angstig maar vreedzaam van gedachten zitten te wisselen – blijven of opkrassen?- plakken je netvliezen op het scherm. En als een van hen in een benauwende, slechts door één enkele kaarsenpit verlichte kloostercel de Heer wanhopig om raad vraagt, voel je de tranen in je ogen prikken; en op het moment dat je hun silhouetten ziet opgaan in de sneeuwblizzard – als geesten die oplossen in een melkwitte zee - weet je het wel : grote
film.

Moviescan :
…de film blinkt uit door zijn trefzekere regie, doorleefde vertolkingen en meer dan actuele verhaal. Wanneer de kijkers zelfs bij het naar buiten gaan blijven fluisteren, weet je dat een film indruk heeft gemaakt.

Enkele Franse commentaren:
    Een meesterwerk (Le Figaro)
    Op alle vlakken bewonderenswaardig (Le Monde)
    Een moment van genade (Paris Match)

De film kreeg in Cannes de grote prijs van de jury en werd bekroond met de Zilveren
Palm. In amper drie weken trok de film 1,5 miljoen mensen naar de Franse zalen.
Ook in Frankrijk een niet alledaags gebeuren.
 

 (terug naar Abdijavonden) 

naar het begin van de pagina

bijgewerkt op 17 januari 2011